SYNTH ZONE
Visit The Bar For Casual Discussion
Page 2 of 5 < 1 2 3 4 5 >
Topic Options
#309628 - 07/28/06 05:52 AM Re: Soundfonts
Starkeeper Offline
Member

Registered: 09/16/02
Posts: 1704
Loc: Toronto
Quote:
Originally posted by Scott Langholff:
Thanx for the info Rikki. I want to try all this kind of stuff out to see what it's all about and see what it's like. I have a suspision that this could be the real future of arrangers.


Yes.
Starkeeper
_________________________
I play Roland EM20 and Yamaha PSR550

Top
#309629 - 07/28/06 02:46 PM Re: Soundfonts
Scott Langholff Online   content
Senior Member

Registered: 06/09/02
Posts: 2967
Loc: Pensacola, Florida, USA
So, all midi files must not be created equally. I listened to SynthFont with the 2 demo songs. They sound pretty good for synth stuff.

I thought I'd try other midi files I have. None of the others work. "Nothing to play" is the error message I keep getting.

Can someone explain this to me please? I suppose there is some program that will convert one form to another?

Maybe learning Greek would be easier?

Top
#309630 - 07/28/06 05:18 PM Re: Soundfonts
rikkisbears Offline
Senior Member

Registered: 12/22/02
Posts: 4243
Loc: NSW,Australia
Hi Scott,
I haven't used synthfont recently. I'll download it and have a look at it.

You mentioned SGM180 & the other font sounded the same?? I'm wondering if there's something strange with your setting & that you're actually hearing the same font both times.

Happened to me originally, I couldn't hear a difference between any of my fonts & I think I may have actually been listening to the default soundset that came with the computer.

best wishes
Rikki

[QUOTE]Originally posted by Scott Langholff:
[B]
_________________________
best wishes
Rikki

Korg PA4x, Korg PA3X, PSR S950, Band in a Box 2016
V Arranger/Ketron SD2

Top
#309631 - 07/28/06 05:18 PM Re: Soundfonts
rikkisbears Offline
Senior Member

Registered: 12/22/02
Posts: 4243
Loc: NSW,Australia
Hi Scott,
I haven't used synthfont recently. I'll download it and have a look at it.

You mentioned SGM180 & the other font sounded the same?? I'm wondering if there's something strange with your setting & that you're actually hearing the same font both times.

Happened to me originally, I couldn't hear a difference between any of my fonts & I think I may have actually been listening to the default soundset that came with the computer.

best wishes
Rikki

[QUOTE]Originally posted by Scott Langholff:
[B]
_________________________
best wishes
Rikki

Korg PA4x, Korg PA3X, PSR S950, Band in a Box 2016
V Arranger/Ketron SD2

Top
#309632 - 07/28/06 10:16 PM Re: Soundfonts
rikkisbears Offline
Senior Member

Registered: 12/22/02
Posts: 4243
Loc: NSW,Australia
Hi Scott,
I downloaded synthfont. The 2 Demo songs actually have a soundfont especially created for each of the songs. I don't think you actually heard them with sgm180?

There may be a simpler way of listening to your own midifiles, but I did get this to work.

Load your midifile.
Press the "Four Tracks " icon near top left hand corner.
Your midi tracks should all be visible.
Individually Right Click all the tracks under the" File" icon
You get a drop down menu " Assign soundfont file" left click
Locate your soundfont & press open.

You just assign sgm180 to each of the tracks.

You could probably mix n match soundfonts.
Your midi program changes should actually be part of your midifile. Appears you can actually do a fair bit of editing.

best wishes
Rikki
Quote:
Originally posted by Scott Langholff:
So, all midi files must not be created equally. I listened to SynthFont with the 2 demo songs. They sound pretty good for synth stuff.

I thought I'd try other midi files I have. None of the others work. "Nothing to play" is the error message I keep getting.

Can someone explain this to me please? I suppose there is some program that will convert one form to another?

Maybe learning Greek would be easier?
_________________________
best wishes
Rikki

Korg PA4x, Korg PA3X, PSR S950, Band in a Box 2016
V Arranger/Ketron SD2

Top
#309633 - 07/28/06 10:25 PM Re: Soundfonts
Scott Langholff Online   content
Senior Member

Registered: 06/09/02
Posts: 2967
Loc: Pensacola, Florida, USA
Hi Rikki

I took a look and loaded a Tune 1000 song, and I did press 4 Tracks and nothing happened again. So I closed the program and loaded another Tune 1000 song. I noticed that under File it says everything is sgm180.

But nothing happens. It says "Nothing to play"

And I don't see it load the song like as in the 2 included demo songs.

Any ideas what I might do next?

Top
#309634 - 07/28/06 11:00 PM Re: Soundfonts
rikkisbears Offline
Senior Member

Registered: 12/22/02
Posts: 4243
Loc: NSW,Australia
Hi Scott,
I just tried it with one of mine, works perfectly.
File ( top left)
Open Midi/Arrangement( top ofthe list)
4 ( tracks "icon")
and the tracks all showed up.

Not sure what's wrong with yours.

best wishes
rikki

Quote:
Originally posted by Scott Langholff:
Hi Rikki

I took a look and loaded a Tune 1000 song, and I did press 4 Tracks and nothing happened again. So I closed the program and loaded another Tune 1000 song. I noticed that under File it says everything is sgm180.

But nothing happens. It says "Nothing to play"

And I don't see it load the song like as in the 2 included demo songs.

Any ideas what I might do next?

_________________________
best wishes
Rikki

Korg PA4x, Korg PA3X, PSR S950, Band in a Box 2016
V Arranger/Ketron SD2

Top
#309635 - 07/29/06 12:01 AM Re: Soundfonts
Scott Langholff Online   content
Senior Member

Registered: 06/09/02
Posts: 2967
Loc: Pensacola, Florida, USA
I emailed Synthfont this thread with hopes I can get this to work.

Top
#309636 - 07/29/06 10:33 AM Re: Soundfonts
Bernie9 Offline
Senior Member

Registered: 09/21/02
Posts: 3923
Loc: Port Charlotte,FL,USA
Scott
I had the same problem, wrote in, and he didn't have a clue, except he said that it might be the midi. I knew it wasn't the midi, so tried a different sampleset. It is working now. Not sure if that was the reason though.
Bernie
_________________________
pa4X 76 ,Audya 76,Yamaha S970 , vArranger, Hammond SK1, Ketron SD40, Centerpoint Space Station

Top
#309637 - 07/29/06 05:44 PM Re: Soundfonts
rikkisbears Offline
Senior Member

Registered: 12/22/02
Posts: 4243
Loc: NSW,Australia
Hi Scott,
after you load your midifile in press the
"view" button ( top left) and tick
"expert".
This will give you some extra options for veiwing your midifile.
1. Files
2. Piano Roll (gives you a piano roll editor)
3. Events ( Gives you an event list of your midifile)
4. Tracks ( shows up the tracks that make up the midifile).

Hopefully these will show if your midifile has actually loaded into synthfont.
Try his demo again also.

If your midifile has loaded and you can't hear anything, make sure you've loaded your soundfont & that the "Speakers" icon at the top is depressed.

Just try a few different midifiles, mine are Tune 1000 & working.

best wishes
Rikki


[QUOTE]Originally posted by rikkisbears:
[B]
_________________________
best wishes
Rikki

Korg PA4x, Korg PA3X, PSR S950, Band in a Box 2016
V Arranger/Ketron SD2

Top
Page 2 of 5 < 1 2 3 4 5 >

Moderator:  Admin 



Help keep Synth Zone Online